Dogovorite se za ogled

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga.

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Kako preživeti teden dni v Istri ?

3 leta nazaj · · Komentarji so izklopljeni za Kako preživeti teden dni v Istri ?

Kako preživeti teden dni v Istri ?

Začnite svojo istrsko avanturo z obiskom Umagu – najbolj zahodnem hrvaškem mestu in centru severozahodne Istre. Umag bo všeč ljubiteljem zgodovine, posebej staro mestno jedro. Staro jedro hrani ostanke plemiških hiš iz antike in renesanse. Obiščite tudi umaško, mestno obzidje, Muzej mesta Umaga, ki ohranja različne artefakte iz rimskega obdobja, ki pričajo o vsakdanjem življenju svojih starodavnih prebivalcev.

9 km od Umaga v malem mestu Savudrija se nahaja osamljeni svetilnik. Zgrajen je bil leta 1818 in se za njega veže legenda, da ga je zgradil grof Metternich v čast prepovedane ljubezni do lokalne punce. Svetilnik je odprt za obiskovalce, zato se lahko vzpnete na njegov 36 metrov visok stolp in naredite popolno fotografijo sončnega zahoda.

Če v poletnih časih želite uživati v svežem morju, odpeljite se izven Umaga in raziščite lokalne plaže. Priporočamo Laguno Stella Maris, katera je zaradi številnih vsebin primerna za družine z otroci in gramozno plažo Kanegra obkroženo z drevesi in senco.Pridite v Umag sred julija in obiščite Croatia Open Umag, svetovno znan teniški turnir, ki poleg najboljših hrvaških, gosti tudi najboljše svetovne teniške igralce.

Bližina Umaga je prepletena s kolesarskimi stezami in veliko kolesarskih manifestacij poteka skozi leto, zato če ste s kolesom v Umagu, vsekakor jih morate raziskovati.

Nato nadaljujete avanturo proti Rovinju, Poreču in Novigradu. To so majhna romantična mesta, katera vas bodo navdušila s svojim mediteranskim vzdušjem. Ozke kamnite ulice, sproščen način življenja in lokalne morske jedi so samo nekateri od razlogov zakaj se gosti zaljubijo v ta slikovita mesta.

Rovinj, nekoč ribarsko mesto, danes je popularna turistična destinacija, katera očara s svojimi pisanimi hišicami, katere skupaj s cerkvijo sv. Eufemije izdelujejo popolno sliko za razglednico. Počasih se sprehodite po starem mestu, vzpnite se na zvonik cerkve sv. Eufemije in vpijte veličasnost razgleda pred vami. V pavzah od ogledov, sedite v eno od gostiln ob morju ali se okrepite v eni od restavracij, konob ali pizzerij razširjenih po Rovinju.

Poreč je eden od najbolj obiskanih v Istri. V srcu sezone se število prebivalcev zviša do 100.000. Zato, vsi ki iščete veliko zanimivih vsebin v času dopusta, ne boste razočarani z mestom Poreč. Partijanerji se bodo navdušili s poletnimi festivali kot so Rise Up Poreč Music Festival in Club MTV Europe Summerblast, ki pripeljejo največje svetovne zvezdnike pop in elektronske glasbe. Skozi celotno poletje, od junija do septembra, bo potekal Poreč Open Air – Festival of life, ulični festival sestavljen od uličnih performansov, cirkusa, kina na odprtem in koncertov tribute bendov znanih svetovnih glasbenih skupin.

Toda v Poreču ni vse samo v zabavah. Mesto je znano po bogati kulturni dediščini. Obiščite Eufrazijevo baziliko, zgrajeno v 6.stoletju,posebno po svojih bizantskih značilnostih. Vrednost Eufrazijeve bazilike je priznala organizacija UNESCO leta 1997, kadar joj je razglasila kot Svetovno kulturno dediščino. Poleg bazilike, na sprehodu po centru mesta si lahko ogledate fragmente Neptunovega in Velikega templja; Marafor – rimski forum in srednjeveško obzidje okolo mesta.

Za razliko od Poreča, Novigrad je uspel obdržati svoje umirjeno mediteransko vzdušje zaradi katerega je popoln za vse tiste, ki se želijo sprostiti na dopustu..
Kljub temu, da je to mesto umirjeno, nikakor ne pomeni, da mu manjka vsebin, posebej v poletnih časih. Ob koncu junija ali v začetku julija poteka dogodek Parkfest, glasbeni festival, razširjen na nekaj parkov v Novigradu. Za popolni “okus” lokalnega življenja obiščite Novigrad sred avgusta, kadar 3 dni poteka mestna zabava, Fešta svetog Pelagija, zaščitnika mesta. Poslušajte koncerte na odprtem, sudelujte v lokalnih igrah in uživajte v lokalnih ribjih specialitetah.Zanimive so tudi nenavadne manifestacije Večer uličnih čarobnjakov, oziroma uličnih umetnikov, ki mimoidočim na Velikem trgu pokazujejo svoje spretnosti, in Astro party Lunasa, ki poteka 1. avgusta, na enak način kot so ga nekoč Kelti praznovali Lunaso – prvi dan poletja. Tisti večer se ugasnejo luči na ulici, projektirajo se fotografije nebesnih fotografij na mestnem zvoniku, kupijo se lahko astrološki spominke ali gleda nebo s teleskopom.

In že smo v Puli. To 3 000 let staro mesto največje je v Istri in najbolj znano po svoji areni. Najbolj ohranjen primer starodavnega graditeljstva, Pulska Arena, oziroma amfiteater, se še uporablja za velike poletne koncerte hrvaških ter tudi svetovnih zvezdnikov. Poleg tiste ogromne strukture v sprehodu skozi center mesta boste srečali številne spomenike iz rimskega obdobja, kot so Herkulova vrataDvojna vrataAugustov tempelj ali Slavolok Sergijevaca, ki Puli daje edinstveno starodavno čar.

Otroci, ter tudi odrasli bodo uživali v pulskem Akvariju, 3 kilometra oddaljenem od samega centra, na avstro-ogerski trdnjavi Verudela v enakozvočnem zalivu. Poleg tega, da lahko vidite več kot 200 vrst različnih morskih živali (od vrst, ki živijo v Jadranu do tropskih vrst) in se lahko naučite nekaj o njih, morate obiskati Center za rehabilitacijo morskih želv, ki se nahajajo v sklopu Akvarija, čigavi zaposleni skrbijo o teh izrecno ogroženih živalih. Če želite naučiti več o morju in morskemu svetu, lahko se prijavite na številne delavnice v organizaciji Center.
Po druženju z morskimi živali, čas je za osvežitev na Havajski plaži v bližini Centra. Plaža je zaradi kratke plitvine popolna za družine z otroci. V bližini je tudi plaža Histria, nagrajena s Plavo zastavo. Prav tako je primerna za družine z otroci zaradi velike sence in številnih vsebin.

Samo 8 kilometrov od Pule nahajajo se veličastni Brijuni, množica od 14 otokov in otočkov, ki so leta 1983 razglašeni kot nacionalni parkom. Vkrcajte se na ladjo v Fažani in pridite za samo 15 minut na Brijune. Nacionalni park Brijuni ponuja številne vsebine obiskovalcem vseh profilov. Na Brijunih se nahaja Safari park v katerem se zraven egzotične lame, zebre in nojev lahko vidijo indijski slovnu, katerega je indijska državnica Indira Ghandi podarila jugoslovanskemu državniku Titu.
Brijune prepletao kolesarske steze in pohodniške poti, katere ob strokovnem vodenju lahko raziskujete od oktobra do maja, dokler tisti, ki želijo samostojno razisovati, lahko kolesarijo ali se sprehajajo po Stezi pozitivnih vibracij ob zvokih kitare in klavirja. Ljubitelji arheologije s dobro kondicijo se lahko prijavijo na štiri urni ogled zgodovinskih znamenitosti. Od bizantskega kastruma do cerkve sv. Germana iz 15.stoletja spoznavali boste bogato zgodovino tega otoka.

Počasi vam je dolg čas od poletnih vročine in gneče? Istra vas vabi v svojo notranjost, katera navdušuje obiskovalce zelenih hribov s starimi utrdbami, majhnimi mesti (Hum – najmanjše mesto na svetu se tam nahaja) in čarobnimi vinogradi. Poleg tega, Srednja Istra je pravi raj za gurmane – tam se proizvajajo vino momjanski muškat, a v gozdovih pa rastejo svetovno znani gozti.

Ljubiteljem športa in avanturistom priporočamo Pazin in njegovo okolico. Pod Pazinskim kaštelom iz 10. stoletja se nahaja Pazinska jama katera v svoji ponudbi vsebuje celo 3 zip lina. Lahko se spustite do dna jame in jo ogledate s strokovnim vodnikom. Vzamite dolge rokave, ker so temperature v jami dosti nižje od zunanjih temperatur (okrog 15 stopinj) in športna oblačila. Pazinska jama je odprta za obiskovalce od 1.maja do 30. septembra.

Še ena jama primerna za obisk je jama Baredine, 6 kilometrov oddaljena od Poreča. Če želite ogledati notranjost jame, pripravite se na več kot 200 stopnic za katere boste potrebovali primerno obutev. Sam ogled traja okrog 40 minut.
Pred ili po ogledu jame si lahko ogledate še majhni muzej v katerem se nahaja razstava različnih arheoloških najdb i v katerem lahko izveste številne zanimive informacije iz zgodovine speleologije.

Po nekaj urnih ogledih, čas je za odmor. Zato se okrog jame nahajajo restavracije, prostori za piknike, a za najmlajše (ter tudi za tiste ki se tak počutijo) obstaja možnost obiska kmetije z živali, kje se lahko vidijo osli, konjički, purani, gosi in race.

200 metrov od jame se nahaja zanimiva razstava okrog dvadeset starih traktorjev in kmetijskih strojev (Tractor Story). Narejena je kot dodatni dokaz pomembnosti strojev v začetku 20. stoletja na tem področju, čigavi obiskovalci so se ukvarjali s kmetijstvom. Razstava bo predvsem zanimiva otrokom.

Še naprej v notranjosti se nahajata mesteca Motovun in Hum.
Slikoviti Motovun je postal svetovno znan po Motovunskem filmskem festivalu, ki poteka vsako poletje in predstavlja izbrio najboljših svetovnih kinematografov. To mesto s skoraj petsto prebivalcev se nahaja na hribu, zato se pripravite na veliko sprehajanj. Če ste z avtom, lahko se parkirate na besplačnem parkiriščupod mestom (do tja se je potrebno sprehajati cca 1 km navzgor) ali na plačljivem parkirišču na vhodu v mesto.

Čeprav mali, Motovun, poleg filmskega festivala, ponuja veliko vsebin, posebej za tise nagnjene k dogodovščinam. Edinstvena priložnost se omogoča tistim ki se odločijo na paragliding na pobočjih Motovuna, dokler tisti nagnjeni k avanturam na tleh, lahko kraj raziskujejo na dveh za peščce primernih (Motovun – Zamask in Zamask – Motovun) in treh kolesarskih stezah (Voćni put, Stara ferata, Veli Jože) okrog Motovuna. Bivanje v Motovunu ne bo popolno brez vpona na mestno obzidje in uživanju v enem od najlepših sončnih zahodov na Hrvaškem.

Rezervirajte del dneva za izlet v Hum, najmanjše mesto na svetu s skoraj 21 prebivalcev, dveh malih ulicah in nekaj hiš. Bivanje v Humu vas bo popolnoma vrnilo v hrvaški srednji vek, kadar je to mesto bilo center glagolske kulture. O tem delu zgodovine govorijo spomeniki pisani v glagolskem pismu, katere lahko najdete v cerkvi Marijinega Vnebovzetja in mestnem muzeju.
Razen naslova najmanjšega mesta na svetu, Hum je ponosen na svojo žgano pijačo – humska biska, katera se izdeluje od bele imele, žganja in 4 različne vrste trav.

Oznake: umag

Kategorije: Istra

Nataša Mulyk

Nataša Mulyk

Expert agent

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint.